Comencem el nostre darrer matí a Viena esmorzant al Cafè Central per visitar després la Minoritenkirche (església dels Franciscans) i tornar a l’Església dels Jesuïtes (Dia 4) per veure-la a la llum del dia. En el nostre passeig ens topem amb dues esglésies més: la dels Escocesos (Schottenstift) i la dels Dominics (Dominikanerkirche).
Cafè Central
El Cafè Central és un d’aquests llocs que no et pots perdre a Viena: una cafeteria a la planta baixa d’un palauet del segle XIX on tot és luxe i plaer: tranquil·litat, bon servei, uns pastissos exquisits, música clàssica i arquitectura…
Va obrir les seves portes el 1860 i és un edifici d’estil neo-renaixentista. Està situat a la planta baixa del Palais Ferstel (nom pres del seu arquitecte) i durant molts anys va ser lloc de trobada de la classe intel·lectual vienesa que conversaven i discutien en ell, tant sobre literatura com sobre política, també organitzaven tornejos d’escacs i altres jocs.
Va estar tancat un llarg període de temps després de la segona guerra i va reobrir les seves portes el 1975, encara que situat en un lloc diferent (dins del mateix palauet, això sí). El 1986 totes les seves sales van ser luxosament renovades donant-les l’aspecte que mantenen actualment.
Adreça: Herrengasse 14
Coordenades GPS: 48.210155, 16.365401
Més informació (en anglès): Cafe Central
Minoritenkirche
La Minoritenkirche (Església dels Franciscans o de Santa Maria de les Neus) és molt diferent de les altres, tant la seva estructura com el seu interior destaquen per la seva senzillesa. És una església gòtica, diverses vegades reconstruïda després de les destrosses de diferents guerres.
Pertany als franciscans i a ella acudeix la comunitat italiana de Viena. Cal destacar que al seu interior hi ha una còpia de ” L’últim sopar “de Leonardo da Vinci encarregada per Napoleó el 1806 quan va conquerir Viena, Napoleó va pensar penjar-la al palau del Belvedere però no va tenir en compte l’evident manca d’espai d’aquest palau per una peça d’art tan gran. Al final, l’emperador austríac Francesc I va comprar el mosaic i el va posar a la Minoritenkirche.
Des de l’exterior resulta curiosa la seva torre octogonal que sembla una mica curta, això és a causa de que va ser reduïda pels turcs el 1529.
Direcció: Minoritenplatz 2A
Coordenades GPS: 48.209362,16.364264
Més informació (en italià): Minoritenkirche
Església dels Escocesos
L’Església dels Escocesos (Schottenstift) és un monestir catòlic fundat el 1155 quan Enric II va portar a uns monjos irlandesos a Viena encara que aquests no van arribar d’Irlanda sinó d’un altre monestir irlandès a Alemanya.
Al 1625, l’abadia va passar a formar part de la congregació austríaca dins l’ordre dels Benedictins.
Direcció: Freyung 6A
Coordenades GPS: 48.211983, 16.364723
Més informació (en alemany): Schottenstift
Església dels Dominics
La nostra última visita a Viena (sense comptar l’aeroport) va ser l’actual església dels Dominics (Dominikanerkirche), construïda en estil barroc italià, sobre l’església original del s.XIII. A causa de la reordenació de la zona l’església es troba elevada respecte al nivell del terra i la seva façana presenta una portada amb una estàtua de la Verge.
El seu interior, amb una alta nau central i profundes capelles laterals, està ricament revestit amb estucs. Sota la segona capella de la dreta, a la cripta, es troba la tomba de l’emperadriu Claudia, dona de Leopold I.
Direcció: Postgasse 4
Coordenades GPS: 48.208749, 16.378833
Més informació (en anglès): Dominican Church