This entry is part [part not set] of 27 in the series Viatge Anglaterra

Dia 3. Castells del riu Dart

Vam dedicar aquest dia a recórrer els castells que esquitxen el tram final del riu Dart, des de la seva desembocadura fins a la zona dels erms del Parc Nacional de Dartmoor on vam fer una excursió per la ruta de Newbridge que recorre un tros de la ribera del Dart per entre boscos i vam acabar el dia veient una de les poques postes de sol que vam gaudir a Anglaterra.

Dartmouth Castle

Aquest castell està estratègicament construït per vigilar i defensar el port de la ciutat de Dartmouth i el seu estuari, amb boniques vistes al mar i la ria. La seva construcció es va iniciar el 1338 tot i que la torre dels canons, que alberga una impressionant bateria d’ells, no es va afegir fins a prop d’un segle més tard. A l’interior del castell està també l’església de Sant Petrox.

Es diu que és la primera fortificació a Anglaterra especialment construïda per albergar canons pesats “anti-vaixell” i té una altra curiosa mesura defensiva: una cadena oculta que creua la ria i permetia bloquejar l’entrada de vaixells en temps de guerra, deixant-los a mercè dels canons.

El recorregut pel castell està ple de passadissos laberíntics i escales estretes des de les que es va accedint a les diferents estances i nivells, amb panells i vídeos explicatius dels usos de cada sala, el seu contingut i la seva història militar, que va arribar a la seva fi després de la II Guerra Mundial.

A l’entrada hi ha un saló de te, i a l’exterior hi ha diversos senders pels boscos del vessant del turó des dels que tenir una vista completa del conjunt o gaudir de la natura i l’albirament d’aus.

DARTMOUTH CASTLE
English Heritage
Gestionat per English Heritage

Entrada: £5.50 (gratuïta si tens el Overseas Visitor Pass o ets membre d’English Heritage)
Horaris: 10h a 18h a l’estiu, la resta de l’any canvien molt i està tancat per Nadal i Any Nou (consulta web)
Adreça: Castle Road, Dartmouth, Devon TQ6 0JN
Coordenades GPS: 50.342305, -3.566054
Més informació: Dartmouth Castle

Totnes Castle

El castell de Totnes està enclavat al mig del poble del mateix nom i és una típica construcció normanda: una torre en un monticle i envoltada d’una muralla exterior, encara que en aquest cas la torre té planta circular.

Des de dalt de la muralla s’aconsegueixen unes vistes impressionants de les teulades del poble i el riu Dart per sobre d’ells, en els terrenys al voltant de la torre hi ha una zona de pícnic perfecte per a un dia assolellat (no va ser el nostre cas).

No vam estar molta estona en aquest castell ja que sabíem que la nostra pròxima visita anava a necessitar força temps.

TOTNES CASTLE
English Heritage
Gestionat per English Heritage

Entrada: £3.70 (gratuïta si tens el Overseas Visitor Pass o ets membre d’English Heritage)
Horaris: 10h a 18h a l’estiu, la resta de l’any canvien molt i està tancat per Nadal i Any Nou (consulta web)
Adreça: Castell, Totnes, Devon – TQ9 5NU
Coordenades GPS: 50.432027, -3.690650
Més informació: Totnes Castle

Berry Pomeroy

Les impressionants ruïnes del castell Berry Pomeroy requereixen una visita llarga i tranquil·la, estava destinat a convertir-se en l’habitatge més espectacular de Devon però mai es va completar i va ser abandonat a la seva sort sobre el 1700, moment en què es van començar a forjar romàntiques històries de fantasmes sobre ell.

S’explica que en aquest castell habiten dos fantasmes femenins: la Dama de Blanc i la Dama de Blau. La Dama de Blanc és l’esperit de Margaret Pomeroy, que va morir de fam presonera a les masmorres del castell. El seu esperit s’eleva des de la torre de Santa Margaret per després vagar pels passadissos i ascendir per les muralles del castell. La Dama de Blau no té una zona concreta i quan s’apareix intenta atraure els visitants a un lloc concret del castell. Seguir-la no és bona idea.

El castell està situat enmig d’una profunda vall boscosa per la que poden fer-se diverses excursions de senderisme. Es creu que el seu origen és normand i que el va començar a construir, a finals del segle XV, la família Pomeroy, més tard i dins de les seves defenses la família Seymour va construir primer una modesta mansió isabelina i a partir de 1600 van començar a ampliar-la per que tingués dimensions palatines però van haver d’abandonar el projecte per falta de fons.

Diversos panells informatius i l’audioguia gratuïta (només en anglès) van explicant la història d’aquestes magnífiques ruïnes, les seves llegendes i l’ús que van tenir al seu dia les diferents estances.

BERRY POMEROY
English Heritage
Gestionat per English Heritage

Entrada: £5.00 (gratuïta si tens el Overseas Visitor Pass o ets membre d’English Heritage)
Horaris: 10h a 18h a l’estiu, la resta de l’any canvien molt i està tancat per Nadal i Any Nou (consulta web)
Adreça: Totnes, Devon – TQ9 6LJ
Coordenades GPS: 50.449003, -3.636617
Més informació: Berry Pomeroy

Compton Castle

No vam tenir sort amb el que anava a ser l’últim castell del dia i ens el vam trobar tancat, vam arribar massa tard.

Encara que se li digui castell, Compton és una casa senyorial fortificada i envoltada per un petit jardí. Va ser la llar de la família Gilbert durant més de 600 anys i està situada en un paisatge de turons i arbres fruiters.

La visita destaca per que Compton posseeix una cuina medieval separada del castell, una torre interior per a la seva defensa i uns jardins molt cuidats.

Compton Castle

COMPTON CASTLE
National Trust
Gestionado por National Trust

Entrada: £5.80 (gratuïta si ets membre de National Trust)
Horaris: 10h30 a 16h30, d’1 d’abril a 30 d’octubre (només de dimarts a dijous)
Adreça: Marldon, Paignton, Devon, TQ3 1TA
Coordenades GPS: 50.472492, -3.600275
Més informació: Compton Castle

Newbridge – Dartmoor NP

Ja de tornada cap al nostre allotjament, vam tornar a creuar el parc nacional de Dartmoor. Sense pluja i amb estones de sol, aquesta vegada vam aprofitar per caminar una mica rodejats de natura pel sender de Newbridge.

Deixem el cotxe a l’aparcament i ens internem al bosc, per un camí ben marcat i que transcorre paral·lel al riu durant una bona estona, envoltats d’ocells i esquirols. Després de tant castell i pedra vam agrair una estona de veure arbres i algun animal.

En l’enllaç de més avall trobareu un PDF (en anglès) amb la descripció oficial de la ruta (jo diria que les distàncies no estan ben calculades i en realitat són el doble).

Després del passeig vam seguir cap a Yelverton i vam poder veure una posta de sol des dels erms del Parc Natural.

NEWBRIDGE WALK

Entrada: Lliure
Horaris: Lliure
Adreça: a 4 milles (6 km) a l’oest de Ashburton a la carretera entre Ashburton i Dartmeet / Two Bridges
Coordenades GPS: 50.523514, -3.819560
Més informació: Newbridge – Dartmoor NP (PDF)

Deixa un comentari