This entry is part [part not set] of 27 in the series Viatge Anglaterra

Dia 11. Bath i Prior Park

Dediquem el matí a visitar els diferents punts d’interès de la ciutat de Bath: Abadia, Termes romanes, el pont Putelney, Royal Crescent i el Circus. I després de dinar ens acostem fins al Prior Park per recórrer-lo i descobrir els racons d’aquest enorme parc, part d’una propietat privada.

Bath

La ciutat de Bath va ser fundada pels romans al costat d’unes fonts termals (a les que deuen el seu nom) i declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1987.

Té dues zones a visitar una mica separades entre elles. La primera és el conjunt format per l’Abadia de Bath i l’edifici de les termes romanes que no només estan en perfecte estat sinó que segueixen en funcionament i la segona agrupa el Circus i The Royal Crescent.

Nosaltres vam començar visitant la Abadia de Bath, una església anglicana que anteriorment va ser un monestir benedictí. Es va fundar al segle VII i es va reconstruir entre el XII i el XVI després de demolir l’església normanda original, per esdevenir un bon exemple de gòtic perpendicular del sud-oest d’Anglaterra.

Del temple sorprèn la seva alçada, la mida de la seva planta de creu llatina amb tres naus, les nervadures dels arcs i els treballs de cadirat en molts dels seus sostres. Compta també amb un gran cor de fusta, grans vidrieres policromades i una gran quantitat de làpides cobrint les parets dels passadissos.

BATH ABBEY

Entrada: Lliure (el tour que puja a la torre costa £6)
Horaris: 9:30h a 18h (diumenges de 13h a 14:30h i de 16:30h a 17:30h)
Adreça: Bath, City Centre BA1 1NA
Coordenades GPS : 51.381397, -2.359373
Més informació: Bath Abbey

El conjunt monumental de les termes de Bath són un dels edificis d’interès històric més importants d’Anglaterra. Està molt ben conservat, el que permet observar detingudament els detalls arquitectònics dels edificis. Les termes es situen per sota del nivell del carrer i els edificis construïts arran del seu descobriment daten del segle XIX i estan a la planta baixa. Es divideixen en quatre grups: el “Brollador Sagrat”, el Temple Romà, el Bany Romà i la Casa Museu.

L’aigua de les termes prové de les pluges que cauen sobre Mendip Hills, que es filtra a través dels aqüífers de pedra calcària fins a una profunditat entre els 2.700 i 4.300 metres, on l’energia geotèrmica eleva la temperatura de l’aigua fins a 96°. Sota aquesta pressió, l’aigua calenta puja a la superfície al llarg de fissures i falles localitzades a la pedra i acaba rajant a una temperatura de 46°. La visita inclou els banys, encara que un no es pot banyar i el museu, i hi ha audioguies en diversos idiomes.

THE ROMAN BATHS

Entrada: £13,50
Horaris: 9h a 17h (canvien segons el mes, consultar web)
Adreça: Stall St. BA1 1LZ
Coordenades GPS: 51.3812366, -2.3595661
Més informació: The Roman Baths

Després de veure les termes ens acostem cap als grans jardins Parade Gardens i el riu Avon per veure el famós pont de Putelney un dels cinc ponts habitats del món. La seva construcció va acabar a finals del segle XVIII i té habitatges i botigues al llarg de tots dos marges: floristeries, antiguitats i diversos bars, restaurants i salons de te des dels quals es veu el riu.

PUTELNEY BRIDGE

Adreça: Bath BA2 4AX
Coordenades GPS: 51.382903, -2.358291
Més informació: Putelney Bridge

Canviem de zona ara per apropar-nos a The Circus (res a veure amb l’Imperi Romà) i Royal Crescent.

The Circus és una plaça circular envoltada d’edificis i amb un parc amb un arbre gegant al mig. Va acabar de construir-se el 1768 i és un bon exemple d’arquitectura georgiana. Els edificis estan dividits en tres segments d’igual longitud, per assegurar que independentment del carrer per la qual s’arriba, davant seu hi hagi sempre la façana d’un edifici, donant la impressió de lloc “tancat”.

THE CIRCUS

Adreça: The Circus BA1 2ES
Coordenades GPS: 51.385979, -2.364036
Més informació: The Circus

I després d’un curt passeig vam arribar finalment a The Royal Crescent. Es tracta d’un conjunt d’habitatges aparellats construït al segle XVIII que suposa una de les obres més destacades de l’arquitectura georgiana. El seu origen va ser motivat per la gran afluència de visitants a Bath a causa de les seves aigües termals. Aquesta demanda va provocar la necessitat de construir nous barris residencials a la ciutat (com The Circus i The Royal Crescent).

Arquitectònicament es caracteritza per constituir una façana sobre una corba el·líptica amb una gran plaça interna privada coberta per gespa. És un dels millors exemples d’arquitectura georgiana del Regne Unit, i està en els primers llocs de la llista d’edificis protegits.

THE ROYAL CRESCENT

Adreça: Royal Crescent BA1
Coordenades GPS: 51.387244, -2.368167
Més informació: The Royal Crescent

Prior Park

Després de dinar ens vam acostar fins a Prior Park, uns enormes i cuidats jardins del segle XVIII que contenen un dels quatre ponts palatins del món. El parc va ser dissenyat i creat per l’empresari i emprenedor Ralph Allen amb la intenció de combinar el paisatge natural i proporcionar vistes sobre la ciutat als peus del mateix. Ralph Allen va ser el responsable de la reformes del sistema de correus britànic que més tard van copiar totes les institucions del món. És fonamentalment el sistema que es segueix en l’actualitat.

La visita cobreix una extensió enorme, des de l’edifici que actualment ocupa el Prior Park College al cim del turó des d’on s’obté una bona panoràmica sobre Bath, fins al més profund de la vall on es troba el famós pont, passant per tres llacs artificials el Serpentine, el Cascade i el Gabinet. Un sender circular d’unes 6 milles de longitud permet passejar al voltant de tot el recinte on també es poden veure vaques i cavalls pasturant.

És un passeig bonic i tranquil, entre boscos, llacs i praderies, sens dubte val la pena dedicar dues o tres hores a aquesta visita. Com el creador del lloc va ser qui va reformar el sistema de correus, el fullet que et donen amb l’entrada té disseny de carta antiga (curiós).

Nota: Hi ha molt poc aparcament disponible a la propietat i s’aconsella acostar-se a peu des de Bath. El recorregut pel sender circular té nombroses escales i diverses pendents de diferent inclinació.

PRIOR PARK
National Trust
Gestionat per National Trust

Entrada: £6.00 (gratuïta si ets membre de National Trust)
Horaris: 10h a 17:30h, canvien molt entre estiu i hivern i tanca diversos dies a la setmana (consulta web)
Adreça: Ralph Allen Drive, Bath, Somerset, BA2 5AH
Coordenades GPS: 51.365928, -2.345819
Més informació: Prior Park

Deixa un comentari